čtvrtek 14. října 2010

Björk: kreativní severská psychedelie

Björk je islandská zpěvačka, skladatelka, producentka a občasná herečka, jejíž práce v současnosti zahrnuje šest sólových alb a dva filmové soundtracky. Je známá díky svému typickému sopránovému vokálu, netradičním kostýmům a různorodému hudebnímu stylu, který zahrnuje vlivy mnoha žánrů - rocku, industrialu, ambientu, popu, klasiky, trip hopu i folku.



Ta holka:
Björk Gudmundsdóttir
Debut:
1993
Země původu:
Island
Žánr:
electronic/ambient/alternative/triphop
Diskografie:
Debut (1993), Post (1995), Homogenic (1997), Vespertine (2001), Medúlla (2004), Volta (2007)
Loved Tracks:
It's Not Up To You, Hidden Place, Undo, Hyperballad, All Is Full Of Love, ...
Web
: http://bjork.com

Islandská tvůrkyně nejspíš patří mezi nejstarší interpretky mého seznamu - ročník 1965. Narodila se ve vizionářském znamení Vodnáře, stejně jako já (a třeba také můj loňský objev, zpěvačka Kerli), což mě taky dokáže zaujmout, ale stejně si myslím, že to není osudové znamení :) Díky tomu, kolik let už Björk na hudební scéně působí, se dá dnes říct, že její jméno je v podstatě profláklá věc. Podstatně menší část lidí už její hudbu chápe či vyhledává.

Je složité její hudební směr popsat, setkala jsem se např. s popisky alternative, avantgarde (což jsou ale popisky vyskytující se třeba i u divnějších druhů metalu, jako třeba u temných Peccatum), chillout (výraz spojovaný spíše s taneční/elektronickou scénou), triphop či psychedelic (to je IMHO ještě něco jiného, ale zní to asi nejlíp). Hudebně je zasazována např. mezi Portishead, Goldfrapp, múm a Sigur Rós, čímž se škatulka psychedelic potvrzuje. To, čím mě její hudba ale zasáhla, je především geniální kreativita, s jakou Björk k tvorbě přistupuje. Během posledních let se stávám na různé elektronické detaily v hudbě až úchylná a v této hudbě jich rozhodně není málo.

Vybavuju si, že Amy Lee kdysi o této své nejoblíbenější umělkyni prohlásila, že je "Mozartem naší doby" a že by každý měl její hudbu vyzkoušet. "Utíkejte do obchodu a kupte si Post, Homogenic nebo Vespertine - její hudba je neobyčejná," řekla doslova. Osobně bych toto nedoporučila zatvrzelým metalistům nebo lidem, kterým cokoli mimo pop připadne divné, ale pokud máte rádi psychedelické elektronické kličky a procítěný divnozpěv, jděte do ní. Mně se to líbí, opravdu moc.
Publikováno 26.3.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat