úterý 19. října 2010

I:Scintilla: bude takhle vypadat pop budoucnosti?

I:Scintilla je industrial rocková skupina z amerického Chicaga. Vznikla v roce 2003 a členové začali okamžitě pracovat na svém prvním albu, které vydali vlastním nákladem o rok později. Po roce koncertování je objevil electro label Alfa-Matrix a ihned jim nabídl nahrávací smlouvu.


Ta holka: Brittany Bindrim
Založeno: 2003
Země původu: USA
Žánr: industrial rock/darkwave
Diskografie: The Approach (2004), Optics (2007)
Loved tracks: Cursive Eye, Scin, Silhouette, The Bells, Translate
Web: www.iscintilla.com

Vlastně ani pořádně nevím, jak bych vysvětlila svůj zájem o elektronické prvky v hudbě. Typická taneční hudba pro mě už dlouho žádné kouzlo nemá. Než ovšem klasický rock o dvou kytarách a jednom řevu, radši si vyberu ten s klávesami a samplovým podkreslením - a tak bychom se přes avantgardní metal a industrial/goth směry postupně dostali až sem, k I:Scintille. Industriální rocková hudba je vlastně taková dáárk diskotéka naruby :) Deformované kytary sotva rozeznáte, kromě všelijakých syntezátorových kliček jsou modifikovány i samotné hlasy zpěváků a všechno je obehnáno mohutným plotem výrazných beatů, které na vás vybafnou už od první minuty a jsou pro žánr typické.

Dance-rock, synthpop, industrial rock - takovými děsivými přívlastky je I:Scintilla označována; člověku to nic neřekne, ale já osobně jsem k této hudbě přišla skrze Emilii Autumn. Slovo "scintilla" v názvu skupiny znamená buď malé, sotva postřehnutelné množství - "stopa", anebo jiskra, malá třpytivá částečka.

Ve výsledku srovnání s některými černými kapelami v mém playlistu je I:Scintilla opravdu celkem světlá a jiskřivá hudební záležitost. Texty Brittany Bindrim jsou trochu temnějšího ražení - ztráta, spása, introspektivní šťourání se v myšlenkách a další podobná témata jsou nám už známa z metalových vod. Rozhodně tu však nenajdete laciný sex a popové holky s růžovými lízátky. Tahle hudba se dost špatně popisuje, z celého Girl Power je tomu nejblíž asi již řečená Emilie a také Lahannya. Doporučuji lidem, kteří se v poslechu hudby nebojí experimentovat.

Publikováno 23.4.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat