neděle 3. října 2010

Peccatum: smyčce, chroptění, bzučení much...

Peccatum je avantgardní metalový projekt, který založil Ihsahn (ex-Emperor) spolu se svou ženou Ihriel. Ústředními tématy jejich tvorby byly již tradičně dekadence, rozklad a smrt. Skupina existovala 8 let, v roce 2006 byla její činnost oficiálně ukončena.



Ta holka: Ihriel (Heidi Solberg Tveitan)
Aktivita: 1998 - 2006
Země původu: Norsko
Žánr: avantgarde/experimental/progressive metal
Diskografie: Strangling from Within (1999), Amor Fati (2001), Lost in Reverie (2004)
Loved Tracks: Black Star, Veils of Blue, Parasite My Heart
Web: www.peccatum.com

Peccatum znamená latinsky hřích, provinění. A také avantgardní metalový projekt, který byl založen v Norsku v roce 1998. Zakládajícími členy byli zpěvačka Ihriel (celým jménem Heidi Solberg Tveitan), Ihsahn (zakládající člen blackmetalové legendy Emperor, celým jménem Vegard Sverre Tveitan) a Lord PZ (Pål Solberg, bratr Ihriel). Skupina vydala během následujících let tři dlouhohrající alba a dvě EP, přičemž poslední dvě desky již vydali Ihsahn a Ihriel pod svým vlastním labelem Mnemosyne Productions. 4. dubna 2006 se Peccatum oficiálně rozpadají, Ihsahn se dále věnuje své sólové tvorbě a Ihriel pokračuje ve svém projektu Star of Ash.

Pokud se pokusíme tento nestandardní hudební projekt zařadit, lze použít například označení jako "progressive metal", "avantgarde" anebo "experimental" na pomezí s black metalem - ale to je diskutabilní, protože blackmetalové prvky tam jen tak občas problesknou a to spíše v té ranější tvorbě. Po dvou předchozích nahrávkách, stále pevně postavených na metalových základech, vydali ovšem poměrně dost experimentální desku "Lost in Reverie". Toto album, které bylo vydáno v roce 2004, vzniklo již po odchodu Lorda PZ a manželé Tveitanovi na něm předkládají subtilní koláž nejrůznějších stylů s melancholickou, stísněnou atmosférou, která je od původního blackmetalového pojetí již na hony vzdálená.

Na tuhle desku jsem slyšela a četla různé názory, ale pokud se někomu zalíbí např. hudba Unexpect, Arcturus, Ulver, sólové album Ihsahna nebo již zmíněný projekt Star of Ash, mohl by ocenit i tuhle avantgardní lahůdku. Jde ovšem o hudbu prapodivnou, temnou a depresivní; prvky dekadence, gotiky, industrialu i klasiky se spolu propojují a tvoří trošku děsivou a výstřední hudební koláž. Pro vyznavače divných lahůdek je to ale to pravé. Protřepat, nemíchat.
Publikováno 10.4.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat